.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Tejfogtömés

tejfogtömés

Sok az ellentmondás a szülők között annak tekintetében, hogy a tejfogakat megmentsük-e kezeléssel, vagy távolítsuk el azok szuvasodása esetén. A helyes döntés számos tényezőtől függ, pl. a gyermek életkorától, egészségi állapotától, együttműködési készségétől, fogszuvasodásának mértékétől, fogazati rendellenességektől, szájhigiénéjétől.

Hogyan mentsük meg a tejfogakat?

Zuglói fogászatunkon a szakma előírásainak megfelelően igyekszünk a tejfogakat megmenteni és töméssel ellátni, hiszen ha 1 éven belül még nem várható az adott maradó fog előtörése, akkor a tejfog nagyon fontos szerepet tölt be a helyfenntartásban a maradó fogazat érdekében.

A teljesen szuvasodásmentes fogazat esetén mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megőrizzük az ép fogsort, vagyis mindenképpen elsődleges a tejfogak tömése ha szuvasodás alakul ki 1-1 fogon. Nagyon magas szuvasodás hajlam, igen rossz szájhigiéné esetén azonban megfontolandó a heroikus küzdelem értelme, de ha egy tejfog eltávolításra kerül, a helyfenntartásról akkor is gondoskodni kell különböző apró fogszabályozási „trükkök” segítségével, különben fogtorlódás, harapási rendellenesség maradhat fönt, aminek a későbbi fogszabályozó megoldása nem lehetetlen természetesen, de hosszabb és bonyolultabb. Ha egy tejfog már annyira gyulladt, elhalt, fertőzött és többszöri lezárás során, az ún. tejfog gyökérkezelés (nem azonos a maradó fogak valódi gyökérkezelésével) sem hoz megoldást, célszerűbb lehet az eltávolítás mellett dönteni a maradó fogcsíra védelmében.

Tejfogtömés menete

A tejfogak tömése történhet érzéstelenítésben, vagy anélkül, ezt teljes mértékben egyénileg kell eldönteni a gyermeket ismerve a szülő beleegyezésével.

tejfog tömésA tejfog tömésének a fog élettartamáig kell kitartani. Ma már zuglói fogászatunkon a tejfogak töméséhez kizárólag üvegionomer (fehér) cementet használunk, amalgámot nem. Ez a tömőanyag igen jól tapad és a fog fúrása során jóval kisebb üreget kell előkészíteni, ezen kívül az anyag lassú fluoridleadása folytán igen jó szuvasodásgátló tulajdonsággal is bír.

Ha egy gyermek kerül hozzánk a fogászatra első alkalommal előfordulhat (természetesen ha nincs akut panasza, fájdalma ami azonnali ellátást igényel), hogy csak ismerkedünk, beszélgetünk, megtanítunk neki egy-két trükköt hogyan ápolhatja fogait és csak következő ülésben kerül sor beavatkozásra.

A tejfogak védelmében

Nagyon fontosnak tartjuk a megelőzést ezért külön szájhigiénés oktató programunk van gyermekek részére, valamit a szülőt is megtanítjuk azoknak a megelőző eszközöknek és anyagoknak a  használatára, amik segíthetik az ép fogazat megtartását. Pl. létezik egy ún. „folyékony zománc”-nak nevezett védőkrém, ami természetesen nem a megfelelő szájhigiénét helyettesíti, hanem a nyál segítségével calcium és foszfát beépülését segíti a zománcba, ezáltal erősítve és védve azt.

Zuglóban fogászati rendelőnkben nagyon barátságos légkörben szívesen várunk minden gyermeket és családját, hisz ha a kisgyermek megszokja, hogy félévente megkeresik egy ellenőrzésre a fogorvost, akkor az már korán élete részévé válik és nem egy fogászati rendelőtől rettegő felnőtt válik belőle.

Szeretne többet megtudni a tejfogtömésről? Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713