.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Fogszabályozás

A fogszabályozás a fogazat, az állcsontok és az egyes fogak helyzeti rendellenességeinek gyógyításával foglalkozik, biztosítja az ép, szabályos fogazat, harmonikus arcforma és arcszerkezet kialakulását, a megfelelő rágás és beszéd feltételeit. A fogazati rendellenességek okai között szerepelnek öröklött tényezők, mint pl. a fogak mérete, alakja, nagysága, hiánya, az állcsontok mérete és harapási rendellenességek, illetve szerzett tényezők, úgymint szájlégzés, ujjszopás, atípusos nyelésformák, táplálkozási szokások, általános betegségek.

A szabálytalan fogazat nem csupán esztétikai szempontból hátrány, de a fogszuvasodás és fogágy betegség szempontjából, a beszédhibák kialakulásának, valamint az állkapocsízület épségének szempontjából is veszélyeztető tényező.

Fogszabályozás menete

1. Találkozás: Konzultáció a fogszabályozást végző orvossal

Első személyes találkozásunk alkalmával Ön elmondja, milyen okból szeretné fogait szabályoztatni, mi zavarja. Ha gyermekéről van szó, megállapítjuk, szükség van-e szabályozásra, vagy érdemesebb-e várni azzal. Zuglói rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk kis pácienseinkre.

Tapasztalatom szerint, a fogszabályozást nem lehet elég korán elkezdeni, így első lépésben kis pácienseink általában kivehető készülékeket, illetve trainer típusú készüléket kapnak. Természetesen  gyerekfogászati szempontból is rendbe tesszük a gyermekek ellátandó fogait. Szükség esetén lehetőség van (és bizonyos esetekben elkerülhetetlen) fül-orr-gégészeti vizsgálat konzultáció, melyre a Homeodent-Medical rendelőben van lehetőség. Első találkozás alkalmával a beteg INGYEN kap egy fogászati állapotfelmérést is, melyben felmérjük a fogak állapotát, felhívjuk a figyelmet az esetleges szuvasodásokra, ezeket ellátjuk még a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt.

2. Találkozás: Kezelési terv elkészítése

A pontos fogszabályozás kezelési terv elkészítéséhez pontos adatokra van szüksége a fogszabályozást végző orvosnak. A korrekt és pontos kezelési terv felállításához elengedhetetlen a:

  • Panoráma-röntgen, ami áttekintést ad a fogak alakjáról, a gyökerek lefutásáról, vegyes fogazatban a még elő nem tört maradó fogak számáról és azok állapotáról, illetve a bölcsességfogak helyzetéről.
  • Teleröntgen amin látható az állcsontok egymáshoz viszonyított mérete, helyzete és szöge a felvételen és számítható. Ennek alapján jutunk korrekt diagnózishoz. A növekedési tendenciák megítélésére is igen hasznos a teleröntgen felvétel.

3. Ún. tanulmányi gipszminták az alsó és a felső fogívről

A gipszmintát a fogazatról vett lenyomatok segítségével készítjük el. A mintákon a helyigény kimérhető és a fogazati viszonyok tanulmányozhatók. Dokumentáció céljából ezeket megőrizzük. A tanulmányi minta ára: két állcsontra összesen: 6000 Ft.

 4. Fényképfelvételek, ún. szájfotók

A kezelés végén összehasonlítjuk a képeket a kiindulási állapottal. Ezek alapján a fogorvos számításokat végez, pontos diagnózist állít fel, és egyénre szabottan állítja össze a kezelés elemeit, felbecsüli a kezelés várható időtartamát, költségeit.

5. Kezelési terv átadása,beleegyező nyilatkozat aláírása

Ennek során a beteg kinyomtatva megkapja saját kezelési tervét, mely tartalmazza a méréseket, azok eredményét az ajánlott készülékről fotókat, leírásokat,melynek segítségével megkönnyítjük a döntést. Lehetőség van a kezelési terv azonnali elfogadására illetve, annak otthoni  tanulmányozására. Egy példány mindig a betegnél marad. A kezelési terv ára: 17.000 Ft.

6. A fogszabályzó készülék átadás

Amennyiben a beteg a kezelési tervet elfogadta és aláírta,úgy megrendeljük a készüléket és ahogy megérkezik, pácienseink tájékoztatást kapnak arról. Kivehető készülék esetén ezt bepróbáljuk és a rendelőben be is gyakoroljuk a helyes használatot. Amennyiben részletfizetésben állapodtunk meg a kedves beteggel, így a kezelés ezen fázisában kapjuk meg a maradék összeget. A fogszabályzó készülékek árát a kezelési terv pontosan tartalmazza illetve a honlapunkon előzetesen tájékozódhat róla.

7. Rendszeres ellenőrzések

A fogszabályozás éveket vesz igénybe. A csont átépülése nem gyors folyamat. Ez alatt az idő alatt rendszeres ellenőrzés szükséges. A fogszabályozást végző orvosnak látnia kell, hogy az általa tervezett fogmozgatás rendben halad-e, a készülék még fejt-e ki erőt (aktív, avagy sem), szükséges-e cserélni, változtatni a kezelési terven, ill. a készüléken. A fogszabályzó aktiválása során ellenőrizzük a szájhigiéné hatékonyságát is és ismételten felhívjuk betegeink figyelmét ennek fontosságára!

8. Befejező fázis

A kezelés vége addig tart még az orvos megfelelőnek nem látja a fogazatot, illetve a beteg véget nem vet a kezelésnek saját felelősségére. Pácienseinkkel folyamatos kapcsolatban állunk, e-mailen, telefonon értesülünk és nyújtunk segítséget az esetlegesen felmerülő nehézségekkel kapcsolatban.

Látogasson el Zuglói fogászati rendelőnkbe, melyet a precizitás és a jó hangulat jellemez!

Szeretne többet megtudni a fogszabályozásról? Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713