.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Amalgám tömés eltávolítás

Az már bizonyított, hogy az amalgámtömésekből egyes alkotórészek – elsősorban a higany – felszabadulnak. Számos vizsgálat mutatott ki higanyt a nyálban, vérben, vizeletben, sőt belső szervekben is. Ezt nevezzük a biológiai fogászat fogalma szerint amalgámterhelésnek. A szervezetet felépítő fehérjékkel kötődő higany allergén és nagyobb a valószínűsége, hogy az ilyen beteg immunrendszere más allergénre is érzékennyé válik. Persze teljesen egészséges embernél nem kell rögtön az összes amalgámtömés kicserélésére gondolni, de sajnos nem ők vannak többségben.

Amalgám tömés melletti más fémek

Legalább ilyen nagy probléma és hasonló panaszok forrása lehet amikor az amalgám mellet más fajta fém (elsősorban nemesfém, de sokszor egyéb ötvözetek is) is található a szájban. A fémötvözetek alkotóelemei allergénként szerepelhetnek, ha a szájban oldódva az ötvözetről leváló fémionok a véráramon keresztül a szervezetbe jutnak. Kémiailag ez a folyamat úgy képzelhető el mint egy hagyományos savas akkumulátorban lejátszódó reakció. A fogászati fém az akkumulátor fémcellája, a szájban levő nyál pedig az akkumulátor sav megfelelője. Ha az így keletkező feszültség a szájban eléri, vagy meghaladja a beépített fémre jellemző oldódási küszöbértéket, akkor a fém aktívvá válik, oldódik, ion lép ki belőle. A kóros állapot jellemzője a folyamatos ionvándorlás, a leváló fémionok a véráramon át fehérjékhez kötődnek és a szervezetbe jutva egyrészt különböző panaszokat, vagy megbetegedéseket okozhatnak, másrészt súlyosbíthatnak más – már kialakult – allergiákat. Különösen veszélyeztetettek azon betegek, akiknek a szájában többféle fém egyszerre fordul elő, ennek is legmarkánsabb példája az amalgám és valamilyen nemesfém – többnyire arany – egymás mellett. Leggyakrabban a nikkel, króm, kobalt, higany, palládium, ezüst, réz a felelős a különböző panaszokért.

Milyen tünetei lehetnek az amalgám és más fémek szervezetbe jutásának?

Az elváltozások előfordulhatnak a szájüregen belül, vagy annak közvetlen közelében. Ezek az egyszerű nyálkahártya gyulladástól egészen a rákmegelőző állapotig terjedhetnek, lehetnek a száj körüli bőrön gyulladások, ekcémák, vagy a szájnyálkahártyára terjedő égő, csípő, vagy savanyú-fémes ízérzés jelentkezik. Másrészt a testen bárhol megjelenhetnek bőrkiütések, gyakori a foltos hajhullás (ez egyébként más góc tünete is lehet!), mással nem magyarázható krónikus fáradtság, hőemelkedések.

forrás: biodent honlap

Lehet bőrgyógyászati szűrővizsgálatot végezni a még panaszmentes betegnél, lehet diagnosztizálni a már panaszokkal érkező beteg esetében, ha a szájban levők közül kiválasztjuk az oldódó fémet, valamint el kell végezni a vizsgálatot akkor is, ha még semminemű fém nincs a szájban, de nagyobb fogpótlás fog készülni. A leendő fogmű elkészítése előtt eldönthető miből készüljön, a pozitív eredmény abszolút indikációja a fogmű eltávolításának és alapja a készülő fogpótlás anyagválasztásának. Mindig komplexen kell kezelni a problémát, például rendelőnkben az amalgámtömések eltávolítása után a biológiai fogászat elveinek megfelelően úgynevezett nehézfémkivezető-méregtelenítési kúrát (amalgám eltávolítás) végzünk a szervezetben szóródott higany és egyéb komponensek megkötése, eltávolítása céljából. Az amalgám eltávolítás homeopátiás szerekkel, ásványi anyagokkal történik.

Amalgám tömés cseréjének módja

Az utóbbi időben fokozódó igény nyilvánul meg a lakosság részéről az amalgámtömések cseréje iránt. Azon túl, hogy ma már személyre szabottan, műszeres méréssel lehetőség van a szájban előforduló különböző fémek oldódásának vizsgálatára, legalább ilyen fontos az amalgámtömések kicseréléséről megfontoltan dönteni. A mai civilizált ember immunrendszere annyira legyengült, hogy nemcsak az a probléma, hogy a különböző fémionok allergiát váltanak ki, hanem a higanytartalmú tömések szerepet játszanak egyéb (például táplálkozási) allergiák kialakulásában is. Műszeres mérési eredmény függvényében, a beteg szubjektív panaszait, kórelőzményét, valamint aktuális egészségi állapotát is figyelembe véve kell dönteni az amalgám eltávolítás szükségességéről. Magának az amalgám eltávolítás műveletnek szigorú szabályai vannak! Nem mindegy, mikor, mennyit, milyen sorrendben távolítunk el, de a legfontosabb az, hogy a tömés kicserélésével még korántsem ért véget az eljárás. Amalgám eltávolítás: A nem kellő körültekintéssel végzett  töméscserék veszélyeztethetik a betegeket és megbetegedéshez vezethetnek. A nehézfémek kivezetése, szervezetben való semlegesítése nélkül a betegek gyakorlatilag súlyosabb helyzetbe kerülhetnek, mint a kezelés előtt, a tünetmentes páciensek pedig akut-krónikus nehézfém terheléses tüneteket mutathatnak. Ma már nálunk is hozzáférhető nemzetközi protokollok szerint kell eljárni a méregtelenítési eljárásoknál, mely magába foglalja a beteg kiválasztási funkcióinak rendezését, nyirokrendszerének tehermentesítését,  nyomelem és vitaminpótlást, homeopátiás szerekkel történő komplex kezelést.

Mire cseréljük az amalgámtömést?

Egyéni megfontolást kíván az is, hogy mire cserélhetők ki ezek az amalgám tömések. Nincsen rá sablonos válasz, sok szempont fegyelembevételével kell mindenkinél eldönteni , például egy ideig a szervezet ilyenkor nem is terhelhető más fémekkel. Ezeknek az allergiáknak az igazi oka nem feltétlenül az „izgató” anyag, hanem a különböző tényezők által túlterhelt immunrendszer, ezért elengedhetetlen annak tehermentesítése és erősítése is.

Érdekli a az amalgámtömés csere? Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713