.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Implantáció, fogbeültetés

fogbeültetés, műgyökér

forrás: biodent honlap

Zuglói fogászatunkon implantációt, műgyökér beültetést végzünk szájsebész szakorvos közreműködésével. Az implantáció jól bevált eljárás a hiányzó fogak pótlására, alkalmazásával az esetek nagy részében kiváltható a kivehető protézis és lehetővé válik csavaros, vagy ragasztott koronák, hidak készítése, még teljesen fogatlan szájban is. Az implantációs fogpótlás nagy előnye, hogy segíti a maradék fogazat épségbe n tartását is.

Műgyökér beültetés

A műgyökér beültetés alapja az ún. csontintegráció, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem csupán befogadja az implantátumot, hanem a csontszövet összenő a fémmel. Természetesen ezt számos tényező befolyásolja, a választott műgyökér típusa, a szervezet és a csontszövet állapota, a megfelelő szájhigiénia, a műtét megfelelő technikája. A beültetett műgyökérhez 3-6 hónap gyógyulás után, esetenként azonnal rögzíthetők azok az elemek, melyek a fogpótlást jelentik.

Beültetéses fogpótlás

Zuglói fogászatunkon a beültetéses fogpótlás szájsebész szakorvos által végzett ambuláns beavatkozás, helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás során a műgyökér az íny alá, a fogmedri csont állományába kerül, az ínyt az implantátum fölött összevarrjuk. Egyszerre több implantátum is behelyezhető. Egy implantátum behelyezése kb. 15-30 percig tart szituációtól függően. A varratokat 7 nap elteltével távolítjuk el.  A beavatkozás után ideiglenes fogpótlás, vagy meglevő fogsor viselhető, hogy a gyógyulási fázis során is a megszokott életvitelt folytatni lehessen. A gyógyulási idő elteltével az íny ismét megnyitásra kerül a műgyökér felett és beilleszthetők a megfelelő elemek, amik a fogpótlást majd viselik. Ezután az eljárás ugyanúgy folytatódik tovább, mint a hagyományos fogpótlások készítésénél.

A beültetéses fogpótlást a következő esetekben ajánljuk:

 • egy-egy fog hiánya egyébként zárt fogsor esetén, mert így a szomszédos fogakat nem szükséges lecsiszolni hídpótláshoz, hanem a beültetett műgyökérre készülhet a korona
 • kivehető fogsor stabilizálása céljából, ha pl. alsó fogsor esetén az állcsont anatómia nem teszi lehetővé kellően stabil fogsor készítését
 • részleges foghiányok esetén hídpótláshoz, hogy ne kelljen részleges kivehető fogsort készíteni
 • olyan teljes foghiány esetén, ha nem szeretnénk kivehető pótlást készíteni, hanem néhány implantátum beültetésével megoldható a körhíd készítése.

Előkészítés, vizsgálatok a beültetéses fogpótlás elvégzése előtt

fogbeültetésMinden betegnél részletes anamnézist veszünk fel, rtg felvételeket készítünk (lehetőség szerint 3 dimenziós CT felvételt) hogy kiderítsük mik azok a kórállapotok, vagy szituációk, amik esetleg kizárják a beültetés elvégzését, vagy nehezíthetik azt, esetleg befolyásolhatják a gyógyulást. Amennyiben szükséges mikrobiológiai tenyésztést is végzünk, hogy az esetlegesen fennálló rejtett fertőzéseket kiderítsük és még a beavatkozás előtt meg tudjuk gyógyítani azt. Természetesen a szájhigiénét és a meglevő fogazatot teljes mértékben rendezni kell a beavatkozás előtt. Amennyiben a csontállomány nem elegendő a műgyökér befogadásához, akkor különböző csontpótló eljárásokat kell végezni, hogy a beültetés elvégezhető legyen.

Szövődmények, eredményesség

Rendelőnkben nagy tapasztalatú és igen nagy gyakorlattal rendelkező, általános orvosi diplomával rendelkező szájsebész szakorvos végzi a beültetéses fogpótlás műtétjét, ennek ellenére előfordulhat, hogy a szervezet nem fogadja be a műgyökeret és az kilazul, ekkor azt el kell távolítani és egyénileg kell megtervezni, hogyan folytatható a beavatkozás. Tudni kell azonban, hogy a siker nem csak az orvosgárdán múlik, hanem magán a betegeken is, hisz hiányos szájhigiéne, dohányzás, alkoholfogyasztás, bizonyos háttérbetegségek hátráltathatják a gyógyulást, gyulladást válthatnak ki a műgyökér körül.

Összefoglalva a műgyökér beültetéses fogpótlás lépései a következők

 1. Betegvizsgálat, általános orvosi, fogorvosi, rtg, mikrobiológiai vizsgálatok, ezek alapján az implantáció tervezése.
 2. Előkészítés: a szájhigiéne, a maradék fogak rendbetétele.
 3. Beültetés helyi érzéstelenítésben.
 4. Gyógyulási szakasz, varratszedés 7 nap múlva, csontintegráció 3-6 hónap, szükség esetén ideiglenes pótlás viselése, rendszeres ellenőrzés.
 5. Összekötő elemek felhelyezése az íny megnyitásával.
 6. A végleges fogpótlás készítése.
 7. Utógondozás, szájhigiénés oktatás, rendszeres ellenőrzés, ugyanis akinek beültetéses fogpótlása van, nagyon alaposan kell a napi fogápolást végeznie (ezt a rendelőben megtanítjuk a pácienseknek), jelentkeznie kell a rendszeres ellenőrző vizsgálatokon és szájhigiénés kezeléseken. A műgyökérre készült fogpótlás élettartama gyakorlatilag megegyezik a hagyományos fogpótlás élettartamával.

Szeretne többet megtudni a fogbeültetésről, fogpótlásról? Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713