.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Íny- és fogágybetegségek – mi a teendő?

Az íny- és fogágybetegség népbetegségnek tekinthető Magyarországon, mivel a felnőtt lakosság több mint 60 százaléka szenved ínygyulladásban, 15-20 százaléka pedig agresszív, fogelvesztéssel járó fogágybetegséggel kínlódik.

Tudta, hogy a felnőttek és a gyerekek 75 százaléka van kitéve a szájüregi fertőzésnek?

foginybetegsegAz ínygyulladás és a fogágybetegség olyan szájüregi fertőzés, amely a felnőttek és a gyerekek 75 %-ánál előfordulnak. Ennek a veszélyét ma még lényegesen alábecsüljük. Még a teljesen tünetmentes fogágybetegség is jelentősen befolyásolhatja az egészségi állapot alakulását.

A fogínygyulladás tünetmentes fertőzés is lehet, így vegyük komolyan a problémát, ha ezeket a tüneteket észleljük:

  • fogínyvérzés fogmosáskor, fogselyem használatakor
  • kellemetlen szájszag
  • a fog mozgathatóvá válása

A mérsékelt panaszokat se hagyjuk figyelmen kívül, mert amíg az ínygyulladás visszafordítható, a fertőzés következő stádiuma, a fogágybetegség már visszafordíthatatlan.

A baktériumok mindenhol megtalálhatóak a szájüregben, növekednek és szaporodnak, majd egy idő után az általuk termelt méreganyagok elkezdik pusztítani a szöveteket a fogak körül. Kezdetben ennek csak kismértékű gyulladás és ínyvérzés a jele. Ha ezt nem kezeljük, a pusztítás tovább folytatódik, amíg a kis szalagok – amelyek az egyes fogakat a helyükön tartják – elpusztulnak, fogágytasakot és ínyvisszahúzódást eredményezve a fertőzött fogak körül.

A baktériumok a szerves anyagokkal találkozva – mint a száj élő szövete, az elhalt sejtek és a nyál fehérjéi – megkezdik a szövetek pusztítását. A jelenség rothadással is együtt jár, ebből ered a kifejezetten rossz lehelet, ami emlékeztethet romlott tojás szagára, fémes szagra, de akár rothadó káposzta vagy széklet szagára is. A hosszantartó, fogmosással sem megszüntethető szájszag kétségtelen tünete a szájüregi bakteriális fertőzésnek. A baktériumok kitartóan és ellenállóan telepednek meg a szájüregben, folyamatos rombolást okozva. Később a véráram útján távolabbi szerveinkhez is eljutnak, szerteágazó tüneteket okozva.

Súlyosabb, akár egész szervezetünket veszélyeztető betegségek alakulhatnak ki fokozatosan, amelyek oka a kezeletlen fogágybetegség is lehet. Természetesen a megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen része a szájüreg egészsége megőrzésében, ám ez gyakran nem elegendő.

Mit vizsgál a fogorvos?

A legalapvetőbb és nagyon fontos eleme a szájüregi egészség fenntartásának a rendszeres látogatás a dentálhigiénikusnál annak érdekében, hogy az íny alatti és feletti fogkövektől megszabadulhassunk. A vérzés a fogkő eltávolítás során korántsem természetes jelenség.

Minél erősebb a vérzés, annál nagyobb a fertőzés és gyulladás a fogak körül.

Ahelyett azonban, hogy mindenki számára egységes protokollt használnánk,  személyre szabottan tárjuk fel és kezeljük a panaszokat. Ennek kulcsa az egyedülállóan pontos diagnosztikai eljárás, majd a fertőzést okozó baktériumok mikrobiológiai elemzése és a teljes gyógyuláshoz vezető módszer alkalmazása.

A rendszeres kontroll-vizsgálatok során a fogorvos meggyőződik arról, hogy tökéletesen visszaállt-e a szájüreg és a fogak egészsége, és ennek megfelelően ad javaslatokat a további teendőkre.  A kezelés lényege, hogy nem kizárólag a tünetek gyors megszüntetése, hanem a hosszan tartó megoldás a valódi cél.

Az egyénre szabott diagnózis és a szájüregi egészség

foginy-sorvadasA gondos és körültekintő szájápolás, a rendszeres fogorvosi ellenőrzések mellett is kialakulhat szájüregi fertőzés. A táplálkozás során a fogak felszínén képződő vékony réteg, a biofilm számtalan káros baktériumot tartalmaz, melynek eltávolítására az általános fogápolási technikák kevésnek bizonyulnak. Évente világszerte több millió dollárt költenek szájvizekre, fertőtlenítő szerekre, ám ettől önmagában nem várható a szájüregi betegségek csökkenése.

Az egyénre szabott bakteriológiai diagnózison alapuló kezelési szisztéma tehát abban segít, hogy folyamatosan és hatékonyan ellenőrizzük a szájüregi baktériumokat, egészséges szinten és egyensúlyban tartva őket.

A kezelések kifejezetten a célcsoport baktériumokra irányulnak, és rendkívül hatékony módon szüntetik meg a szájüregi fertőzést. A kezelés során mikrobiológiai elemzést használunk, hogy meghatározzuk, melyik baktérium került ki a kontroll alól, és bontotta meg az egyensúlyt. Azonosításuk és eltüntetésük egyaránt célzottan történik, helyreállítva a szájüreg természetes egészségét. Felesleges beavatkozások nélkül, a probléma valódi kiváltó okára koncentrálva történik a kezelés. A személyre szabott rendszer a mintavételt, a mikrobiológiai elemzést, a káros baktériumok megszüntetésére szolgáló módszert és az után követő, ellenőrző vizsgálatokat egyaránt magában foglalja. A tartós eredménytől nem csak a szájüreg egészsége várható, de a szájüreg-szervezet kapcsolat miatt minden szervünk védelme is.

A rendelőnkben alkalmazott egyénre szabott diagnosztikai rendszer

A tartós eredmény eléréséhez vezető sikeres módszernek az alapos és személyre szabott kezelést tartjuk, amely az alábbi fázisokból áll:

  1. Beteg vizsgálata, mintavétel

A fogászati anamnézis igen részletes és mindenre kiterjedő. Megvizsgáljuk a látható fogászati problémákat, majd igen részletes, a mindennapi fogászati vizsgálatnál lényegesebben több dologra kiterjedő alapos vizsgálattal rögzítjük az íny és a fogágy jelenlegi kiindulási állapotát.

Ezután biofilm minta vétele történik az ínytasakokból, szükség esetén a nyelvről is. Ezt a mintát laboratóriumba küldjük, ahol szakszerű elemzés után meghatározzák a baktériumok típusát, elhelyezkedését és csíraszámát. Az eredmény tükrében lehet személyre szabott kezelést tervezni.

A vizsgálatot minden esetben röntgen készítése egészíti ki, mely többféle lehet, ún. Panoráma rtg (OP felvétel), szükség esetén kis rtg felvételek az egyes fogakról, azonban súlyosabbnak tűnő klinikai kép, góckeresés esetén mindenképpen háromdimenziós CT felvétel készítése javasolt.

  1. Az eredmény kiértékelése, a kezelés megkezdése

foginy-betegsegAmennyiben szükséges, a mikrobiológiai elemzés eredménye alapján célzott antibiotikumos kezelés következik. Ha lehetséges, helyi antibakteriális öblítést alkalmazunk, amely segítségével csökkenteni lehet a káros baktériumokat, és visszaállítani a mikrobiális egyensúlyt a szájban. Az antibiotikumos kezelés mindig személyre szabott, mindig pontos mikrobiológiai diagnózison alapul és minden esetben együtt jár a fogíny, illetve a fogágy mechanikai tisztításával, amit különböző gépi és kézi módszerekkel végzünk.

Mindenkinek dentalhigiénikus tanítja meg, hogy mi az az egyénre szabott, komplex szájhigiéniás módszer, amellyel hosszú távon fenntartható a kezelt állapot.

  1. Értékelés

Két hét kezelést követően újraértékeljük, hogyan alakult a száj állapota és a gyógyulás mértéke, majd megtervezzük a további kezeléseket és a kontrollokat.

  1. Higiénés kontrollok

A rendszeres fogászati higiéniai találkozók és a jó otthoni szájápolás elengedhetetlen a stabil, egészséges szájflóra megtartásához. A hatékony fogmosás, a fogközök tisztítása segít a biofilm finom egyensúlyának fenntartásában.

  1. Ismételt vizsgálatok, ellenőrzés (monitorozás)

Fogágybetegség fennállása esetén 6 hetente-3 havonta történik kontrollvizsgálat és professzionális dentalhigiénés kezelés. Minden 6. és 12. hónapban újabb mintavétel következik, a szájüregi biofilm összetételének értékeléséhez. Ha a káros baktériumok száma növekszik, az azt jelzi, hogy a fertőzés visszatért, és újabb kezelésre van szükség.

Mindez a siker záloga. Ezek az értékelési és kezelési módszerek kontrollálják a fogínygyulladást és az enyhe vagy közepesen súlyos fogágybetegséget, és megelőzhet ezen felül megelőzhet számos egyéb, szívvel, tüdővel vagy cukorbetegséggel kapcsolatos súlyos problémát is.

 Szeretne többet megtudni? Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713