.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Gyökérkezelés

gyökérkezelésGyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fogbél irritációja már konzervatív módszerekkel nem visszafordítható (irreverzibilis pulpitis), ilyenkor a fogbélgyulladás igen heves akut panaszokkal jár (nagyon erős fájdalom, mely éjjel rosszabbodik) és a gyulladt fogbél eltávolítása, a csatorna kitisztítása és hermetikus lezárása a cél.

Elhalt fogbél

Ha a fogbél elhalt, akkor a fertőzött fogbél eltávolítására, a csatorna megtisztítására és a fertőzött dentin lehetőség szerinti sterilizálására, valamint szintén a csatorna hermetikus lezárására törekszünk. Ez esetben a beteg jelentkezhet akut panaszokkal is (duzzanat, lüktetés, ráharapási érzékenység), de előfordulhat, hogy az elhalt fogra és elsősorban az ennek következtében a gyökércsúcs körüli elváltozásokra véletlen röntgen leletként bukkanunk rá. Ilyenkor a rtg képen ún. felritkulásként látható elváltozásokért a fertőzött gyökércsatornából kiszabaduló toxinok felelősek.

Van még egy eset, amikor a panaszok nélküli fogat gyökér kezelni kényszerülünk, nevezetesen ha a fog koronai részének felépítése szükségessé teszi a gyökércsatornában történő csapos elhorgonyzást, pl. erősen destruált fog koronához való előkészítése során.

Gyökérkezelés módszerei

Zuglói fogászatunkon a gyökérkezelést két fajta módszerrel végezzük, egyik a hagyományos gyökérkezelés és gyökértömés, a másik az ún. depotphoresises gyökérkezelés, majd az azt követő hagyományos gyökértömés. A gyökértömés jelentősége, hogy megakadályozza a baktériumok szájüregből a gyökércsatornába és a véráramba jutását, valamint a szövetnedvek csatornába jutását és a mikroorganizmusok elszaporodását.

Hagyományos gyökérkezelés menete

A fog koronai részének feltárása (élő fogaknál mindenképpen érzéstelenítésben, elhalt fogaknál esetleg anélkül), majd a gyökércsatorna bemenet és a gyökércsatornák feltárása, illetve feltágítása az anatómiának megfelelően különböző kézi és gépi műszerekkel, közben a csatorna tisztítása és sterilizálása mechanikai és kémiai úton. A gyökércsatornák csúcsig történő feltárása és tágítása után kerül sor az ún. gyökértömésre, majd pedig a fog végleges ellátására, mely történhet hagyományos töméssel, betéttel, koronával, csapos megerősítéssel+koronával.

Lehetőség szerint minél hamarabb gyökértöméssel igyekszünk ellátni a fogat, természetesen panasz esetén van lehetőség különböző gyógyszeres lezárásokra, de a – régen rutinnak számító – nyitva kezelés és rendszeres „öblögetés” ma már szakmai hibának számít. Ha a kezelés több ülésben történik, akkor is igyekszünk a fogat jól záró ideiglenes töméssel ellátni az egyes ülések között.

Depotphoresises gyökértömésDepotphoresises gyökértömés elve

A gyökércsatorna anatómiailag igen kesze-kusza, egy gyökéren belül több elágazódás, mellékcsatorna is lehet, a gyökércsatornák között barázdák találhatók és ez a sok kis járat és repedés szinte lehetetlenné teszi, hogy a hagyományos mechanikai és kémiai módszerekkel a csatornát tökéletesen sterillé tehessük, hosszútávon így nagy valószínűséggel számolni kell a góc lehetőségével.

Depotphoresis során elektromos árammal réz-hidroxi ionokat vándoroltatunk a fog gyökércsatornájában, melyek elérik a legszűkebb, legváltozatosabb csatornaelágazódásokat is, réz-hidroxid csapadékot képezve tökéletesen sterilizálva azokat és a kezelés utolsó fázisában hermetikusan le is zárva a gyökércsúcsi nyílásokat.

A depotphoresis gyökérkezelés menete zuglói rendelőnkben

  • depotphoresis gyökérkezelés meneteA fog gyökerének főcsatornáját/főcsatornáit hagyományos módon műszeresen föltágítjuk.
  • A csatornákba réz-calcium-hydroxid pasztát helyezünk, majd a műszer egyik (pozitív)elektródája az ajak áthajlásába, a másik (negatív) elektródája a fog gyökércsatornájába kerül.
  • gyökércsatornánként összesen 15mAxmin árammennyiséget kell közölni, így1mA áramerősséget közlünk, ez gyökércsatornánként 5 percet jelent, ezt fájdalom nélkül, esetleg enyhe melegséget érezve elviseli a páciens. A dózist 3 egyenlő részre elosztva kell adni, a 3 kezelés között  6-8 napnak kell eltelnie.
  • Az utolsó depothoresis gyökérkezelés alkalmával a fog fő gyökércsatornáját/gyökércsatornáit hagyományos gyökértöméssel látjuk el.
  • A fog koronai részét véglegesen ellátjuk.

Betegeinket szóban és írásban is tájékoztatjuk a kezelésről, a depotphoresises gyökértömés rtg-en nem látható, csak a főcsatorna tömése.

Minden gyökérkezelt fogat érdemes időnként (eleinte fél, majd egyévente, később ritkábban, de rendszeresen) rtg. felvételen ellenőrizni a későbbi gócfertőzés lehetőségének kizárása miatt.

Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713