.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Genetikai vizsgálat

A fogínysorvadás, vagy fogágybetegség egy olyan elváltozás, mely a fogakat tartó kötőszövet és csont pusztulásával jár baktériumok okozta fertőzés miatt. Zuglói fogászati rendelőnkben is van rá lehetőség, hogy elvégezzünk egy olyan genetikai vizsgálatot, amely irányt mutathat a fogínysorvadás, fogágybetegség fennállására, súlyosságára, valamint a hajlam utódokba való átörökítésére is. A betegség kiváltó okain (dohányzás, stressz, rossz szájhigiéné) többé – kevésbé tudunk változtatni, azonban azt is tudjuk, hogy előfordul, hogy a betegség folyamatosan rosszabbodik akkor is, ha „mindent megtettünk”. Ennek  magyarázata, hogy ilyenkor magasabb az úgynevezett  Interleukin – 1 béta szint, ami egy gyulladáskeltő anyag, szöveti „romboló” folyamatokban játszik szerepet, többek között a fog körüli csont felszívódásában. Jelenléte genetikailag meghatározott.  Akik ilyen géntípust hordoznak, azoknál emelkedettebb a kockázat a fogágybetegség és a fogelvesztés tekintetében. A vizsgálat – mely egy genetikai teszt –  ennek a géntípusnak a meghatározását szolgálja (vagyis, hogy jelen van-e az a genetikai variáns, amely felelős a gyulladást kiváltó Interleukin-1béta fokozott termeléséért).

Mi a vizsgálat jelentősége?

A genetikai vizsgálat két csoportot különít el: azokat akiknél a fogínysorvadás, vagy fogágybetegség kockázata átlagos és azokat, akiknél a kockázat emelkedett.

1.    A genetikai teszt, a baktériumok jelenlétének tisztázása és az egyéb tényezők ismeretében meghatározható a fogágybetegség súlyossága, közvetve a  fogelvesztés kockázata. Mindez elősegíti a személyre szabott kezelés megtervezését.
2.    A pozitív teszt (vagyis a gén jelenléte) agresszívabb kezelést, szorosabb követést és egyes esetekben alternatív terápiák elvégzését indokolja.
3.    A betegség korai jeleinek észlelésekor a kezelés elkezdése előtt a teszt az egyéni terv elkészítését segíti: a szükséges kezelés megválasztását, a túlkezelés elkerülését.
4.    Költséges beavatkozás előtt (pl. fogbeültetés, vagy komolyabb hídpótlás) segítheti a lehetséges kimenetel és komplikáció felmérését és így a költségek csökkentését is.
5.    Pozitív teszteredmény esetén: a rokonoknál is érdemes elvégezni a tesztet (elsősorban utódoknál, esetleg testvéreknél) és ha tüneteket még nem is mutat, pozitív esetben az intenzívebb megelőző kezelések fontosságára figyelmeztet, mert a betegség kockázata magasabb.

Kinek érdemes elvégeztetnie a vizsgálatot?

1.    Annak, akinél előrehaladott, vagy kezelésre rosszul reagáló fogágybetegség, fogínysorvadás alakult ki, a legmegfelelőbb kezelési mód kiválasztására.
2.    Akik fogágybetegségben, fogínysorvadásban szenvedő betegek leszármazottai, hogy náluk még a betegség kialakulása előtt felfedezzük az emelkedett kockázatot.
3.    Akiknél komolyabb fogászati implantációt (műgyökér beültetést) terveznek, a komplikációk kockázatának becsléséhez.
4.    A betegség kezdeti stádiumában a személyre szabott terápia megtervezéséhez.

A vizsgálat elvégzése (a vizsgálatot kérésre végezzük, előre egyeztetett időpontban).  Néhány percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes és nem is kellemetlen, a száj nyálkahártyáját töröljük meg egy steril pálcácskával, ezt küldjük el a laboratóriumba, kb. egy hét múlva kapunk eredményt.