.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Táplálkozásmenedzsment

A táplálkozásmenedzsment szakrendelést végzi:

Dr. Szabó Beáta
orvos, táplálkozástudományi menedzser
funkcionális táplálkozástudományi szakértő
FONTOS!
Ez az orvosi rendelés nem endokrinológiai, diabetológiai, gasztro-enterológiai, nőgyógyászati stb. szakrendelést helyettesít, (sőt egyes esetekben ezen területek specialistáival együtt dolgozunk), nem dietetikai tanácsadás, hanem komplex, funkcionális és holisztikus szemléleten alapuló orvoslás, melynek során nem a tüneteket kezeljük elsősorban, hanem igyekszünk a betegség hátterében álló okokat kideríteni és a terápiát a gyökereknél elkezdeni a gyógyulás érdekében. Mindez sok esetben hosszas folyamat, nem egy gyógyszerkúra beszedése után várható eredmény és a siker attól is függ, hogy a páciens milyen mértékben tud/hajlandó együttműködni a gyógyulás érdekében.
A táplálkozásmenedzsment szakrendelés a következő problémák esetén vehető igénybe:
fogyókúrás programok
pajzsmirigy betegségek
bélrendszeri, emésztőszervi problémák, gyulladások
bőrproblémák
autoimmun betegségek
hormonális problémák (menopauza, ösztrogén-dominancia, funkcionális meddőség, PCOS, várandósság)
inzulinrezisztencia
anti-aging bőrfiatalító programok (arc és test: kozmetikával és orvosesztétikai kezeléssel kiegészítve)

A táplálkozásmenedzsment rendelés alappillérei:
Ételintolerancia vizsgálat (Food-test)
Laborvizsgálatok
BIA testösszetétel mérés
Premium Health Concepts (fogyókúra, zsírmáj, sporttáplálkozás, inzulinrezisztencia orvosi diétás kezelése)
Egyénre szabott étrendi protokollok beállítása
autoimmun
gyulladáscsökkentés
inzulinrezisztencia
várandósságra felkészítés
funkcionális meddőség
bélrendszeri gyulladások, emésztőszervi megbetegedések
Mikrotápanyagok, vitaminok, nyomelemek, egyéb táplálékkiegészítők rendezése
Szájüreg és bél mikroflórájának rendezése

Mi történik az első konzultáció alkalmával?
teljes anamnézis felvétel
korábbi leletek átnézése, szedett gyógyszerek megbeszélése (összeírva kérem, úgy, hogy itt lehessen hagyni)
ha van friss (1 hónapon belüli) labor, akkor laborleletek megbeszélése, ha nincs, akkor labor kiírása
cél és módszer meghatározása, kezelési terv készítése (írásban megkapja)
szükség esetén zsírmáj index meghatározása, testösszetétel mérés
táplálkozási napló elkezdésének megbeszélése
PREMIUM HEALTH CONCEPTS
Milyen esetekben alkalmazzuk ezt a terápiás vonalat?
fogyókúra
optimális testtömeg megtartása fogyás utáni időszakban
sportolók táplálkozása
Inzulinrezisztencia, II. típusú cukorbetegség
nem alkoholos zsírmáj, hasi elhízás, metabolikus szindróma
konzultáció alkalmával:
táplálkozási és általános egészségi állapotra vonatkozó anamnézisfelvétel történik. Meghatározzuk mérésekkel és a laborleletek birtokában a testtömeg- és zsírmáj indexet. Ha nincs friss laborlelet, beutalót/javaslatot adunk. Vérnyomás, haskörfogat, testösszetételmérés történik (orvosi BIA műszer). Megbeszéljük a laborleleteket, a kitűzendő célt, terveket, alkalmazott módszert, a táplálkozási napló vezetését, mit tud /nem tud a páciens vállalni.

Mérés előtt:
3 órával evés után / 2 órával edzés után kell jönni, előző nap szolárium szauna nem alkalmazható.

Mit kell hozni az első konzultációra?
e-mailben megküldött és kitöltött anamnézis kérdőív, ha van friss laborlelet, szedett gyógyszerek listája (írásban, ami itt hagyható), korábbi leletek időrendben.

FOOD TESZT 200+ VIZSGÁLAT

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében
többféle mechanizmus állhat. A FOODTEST200+ az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgálja. A vérvizsgálat során az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra.

Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség. Azonban az élelmiszerekre kialakuló
érzékenység nagyon kellemetlen tüneteket okozhat és nagymértékben ronthatja az életminőséget.

Ételallergia viszonylag ritkán fordul elő, az ételintolerancia viszont minden harmadik embert érint.
Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé.
A tünetek sokszor csak napokkal vagy hetekkel az étel elfogyasztása után mutatkoznak, sok esetben csak a rendszeres fogyasztás következtében alakulnak ki.

Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel a
FOODTEST200+ teszt alapján beállított étrend sok esetben (krónikus bőrtünetek, hasi panaszok, hiperaktivitás) hatásosan javít állapotukon. Szakember segítségével végzett több hónapos diéta után a pozitív ételek jelentős része fokozatosan visszavezethető a mindennapi étrendbe.
A FOODTEST200+ gyorsan és hatékonyan kimutatja, mely élelmiszerek okozhatják a problémákat.

Az ételintolerancia tünetei

Ételintolerancia általában nem veszélyes betegség, de nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. A tünetek erőssége függ a beteg által termelt enzimek, illetve az elfogyasztott reaktív táplálék mennyiségétől.
Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.
Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok. Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés.
Az ételintolerancia kezelése

Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást.
Például laktóz intoleráns kisgyermekeknél a tehéntej helyett szója vagy hipoallergén tejet lehet adni.
A felnőttek kis mennyiségben még tolerálhatják a problémás ételt, tapasztalati úton tudják megállapítani mit és mennyit ehetnek. Laktóz intolerancia esetén megoldás lehet a laktáz enzim külső bevitele cseppek vagy kapszulák formájában.
Az adott ételintolerancia nem feltétlenül tart a paciens élete végéig. Ha az érzékenységet kiváltó ételt hosszabb ideig nem fogyasztják, akkor a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt.
A diéta átalakításánál minden esetben érdemes szakember tanácsát kérni.

Táplálkozásmenedzsment Árlista

első konzultáció 60 perc 18 000 Ft
90 perc 22 000 Ft
követéses konzultációk 30 perc 13 000 Ft
60 perc 18 000 Ft
Laborleletek megbeszélése 5000 Ft (konzultáció díján felül, kivéve első konzultáció alkalmával)
Food teszt 65 000 Ft
BIA testösszetétel mérés 10 000 Ft (Premium diet programban a konzultáció része)
Személyre szabott étrendi protokoll megbeszélése (gyulladáscsökkentő, eliminációs, FOODMAP, stb étrend személyre szabva) 5000 Ft
Mikrotápanyag-pótlás (vitamin, ásványi anyagok) személyre szabott megbeszélése, előírása részletesen, problémaorientáltan, laborleletek függvényében) 5000 Ft
7 napos személyre szabott étrend megtervezése 15 000 Ft 1 hónapos étrend: 38 000 Ft
7 napos táplálkozási napló elemzés 8000 Ft írásban: 16 000 Ft
1 hónapos táplálkozási napló elemzés 25 000 Ft írásban: 38 000 Ft
egyes laborok utánkövetéses vizsgálata a rendelőben (vércukor, húgysav, vérzsírok) 5000 Ft
laborértékelés írásban 10 000 Ft
e-mailes tanácsadás 12 000 Ft /alkalom
skype tanácsadás 30 perc 18 000 Ft/alkalom

Az árlista a terápia során ajánlott, az orvosi rendelőben hozzáférhető táplálékkiegészítők árát nem tartalmazza.

Táplálkozásmenedzsment diagnosztikai és terápiás „csomagok”:

    alap extra teljes
3 hónapos időtartamra      
első konzultáció 60 p + + +
laborértékelés szóbeli 1.és 3 hós kontroll + + +
Food teszt + +
BIA testösszetétel mérés első alkalommal 2 alkalommal 2 hetente
zsírmáj index meghatározás + + +
konzultáció a követéses időszakban egy alkalommal havonta 2 hetente
személyre szabott általános étrendi protokoll + + +
részletes vitamin/ásványianyag pótlás ajánlás írásban + +
7 napos személyre szabott étrend +
7 napos táplálkozási napló elemzés konzultációs során +   +
1 hónapos táplálkozási napló elemzés szóbeli konzultáció során +
Recept gyűjtemény +
kontrollmérés (vércukor, húgysav, vérzsírok) +
  63 000 50 000 Ft 155 000 130 000 Ft 298 000 250 000 Ft