.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Táplálkozásmenedzsment

A táplálkozásmenedzsment szakrendelést végzi:

Dr Szabó Beáta
orvos, táplálkozástudományi menedzser
funkcionális táplálkozástudományi szakértő

További részletes információ a táplálkozásmenedzsmentről: https://drszabobeata.hu oldalon

FONTOS!
Ez az orvosi rendelés nem endokrinológiai,diabetológiai,gasztroenterológiai,nőgyógyászati, stb…szakrendelést helyettesít, (sőt, egyes esetekben ezen területek specialistáival együtt dolgozunk), nem dietetikai tanácsadás, hanem komplex, funkcionális és holisztikus szemléleten alapuló orvoslás, melynek során nem a tüneteket kezeljük elsősorban, hanem igyekszünk a betegség hátterében álló okokat kideríteni és a terápiát a gyökereknél elkezdeni a gyógyulás érdekében. Mindez sok esetben hosszas folyamat, nem egy gyógyszerkúra beszedése után várható eredmény és a siker attól is függ, hogy a páciens milyen mértékben tud/hajlandó együttműködni a gyógyulás érdekében.

A táplálkozásmenedzsment szakrendelés a következő problémák esetén vehető igénybe:
• fogyókúrás programok
• pajzsmirigy betegségek
• bélrendszeri,emésztőszervi problémák,gyulladások
• bőrproblémák
• autoimmun betegségek
• hormonális problémák (menopauza,ösztrogéndominancia,funkcionális meddőség,PCOS,várandósság)
• inzulinrezisztencia
• anti-aging bőrfiatalító programok (arc és test: kozmetikával és orvosesztétikai kezeléssel kiegészítve)

A táplálkozásmenedzsment rendelés alappillérei:
• Ételintolerancia vizsgálat (Food teszt)
• Laborvizsgálatok
• BIA testösszetétel mérés
• Premium Health Concepts (fogyókúra, zsírmáj, sporttáplálkozás, inzulinrezisztencia orvosi diétás kezelése )
• Egyénre szabott étrendi protokollok beállítása
• autoimmun
• gyulladáscsökkentés
• inzulinrezisztencia
• várandósságra felkészítés
• funkcionális meddőség
• bélrendszeri gyulladások,emésztőszervi megbetegedések
• Mikrotápanyagok, vitaminok, nyomelemek, egyéb táplálékkiegészítők rendezése
• Szájüreg és bél mikroflórájának rendezése

Mi történik az első konzultáció alkalmával?
• teljes anamnézis felvétel
• korábbi leletek átnézése, szedett gyógyszerek megbeszélése (összeírva kérem, úgy, hogy itt lehessen hagyni)
• ha van friss ( 1 hónapon belüli) labor, akkor laborleletek megbeszélése, ha nincs, akkor labor kiírása
• cél és módszer meghatározása, kezelési terv készítése (írásban megkapja)
• szükség esetén zsírmáj index meghatározása, testösszetétel mérés
• táplálkozási napló elkezdésének megbeszélése

Mérés előtt:
3 ó-val evés után / 2 ó-val edzés után kell jönni, előző nap szolárium szauna nem alkalmazható.

Mit kell hozni az első konzultációra?
e-mailben megküldött és kitöltött anamnézis kérdőiv, ha van friss laborlelet, szedett gyógyszerek listája (írásban, ami itthagyható), korábbi leletek időrendben.

FOOD TESZT 200+ VIZSGÁLAT

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében

többféle mechanizmus állhat. A FOODTEST200+ az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgálja. A vérvizsgálat során az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra.

Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség. Azonban az élelmiszerekre kialakuló
érzékenység nagyon kellemetlen tüneteket okozhat és nagymértékben ronthatja az életminőséget.

Ételallergia viszonylag ritkán fordul elő, az ételintolerancia viszont minden harmadik embert érint.

Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé.

A tünetek sokszor csak napokkal vagy hetekkel az étel elfogyasztása után mutatkoznak, sok esetben csak a rendszeres fogyasztás következtében alakulnak ki.

Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel a

FOODTEST200+ teszt alapján beállított étrend sok esetben (krónikus bőrtünetek, hasi panaszok,hiperaktivitás) hatásosan javít állapotukon. Szakember segítségével végzett több hónapos diéta után a pozitív ételek jelentős része fokozatosan visszavezethető a mindennapi étrendbe.
A FOODTEST200+ gyorsan és hatékonyan kimutatja, mely élelmiszerek okozhatják a problémákat.

Az ételintolerancia tünetei

Ételintolerancia általában nem veszélyes betegség, de nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. A tünetek erőssége függ a beteg által termelt enzimek, illetve az elfogyasztott reaktív táplálék mennyiségétől.
Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.
Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok. Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés.


Az ételintolerancia kezelése

Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást.
Például laktóz intoleráns kisgyermekeknél a tehéntej helyett szója vagy hipoallergén tejet lehet adni.


A felnőttek kis mennyiségben még tolerálhatják a problémás ételt, tapasztalati úton tudják megállapítani mit és mennyit ehetnek. Laktóz intolerancia esetén megoldás lehet a laktáz enzim külső bevitele cseppek vagy kapszulák formájában.


Az adott ételintolerancia nem feltétlenül tart a paciens élete végéig. Ha az érzékenységet kiváltó ételt hosszabb ideig nem fogyasztják, akkor a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt.


A diéta átalakításánál minden esetben érdemes szakember tanácsát kérni.

További részletes információ a táplálkozásmenedzsmentről: https://drszabobeata.hu oldalon