.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Bakteriológiai vizsgálat

bakterologiai vizsgálatA fogászati betegségek közül a fogszuvasodásról általában sok szó esik, de kevesebb figyelmet fordítanak a páciensek a fogínysorvadás kezelése során felmerülő kérdésekre, pedig e probléma megoldása sokkal bonyolultabb. Zuglói fogászati rendelőnkben az ínygyulladás, a fogínysorvadás  és  a kilazult fogak kezelésére különösen nagy hangsúlyt fektetünk. Komplexen igyekszünk kezelni a fogágybetegséget, egészen a megelőzéstől a fogpótlás készítéséig.

Mikrobiológiai vizsgálat

A kezelés egyik pillére a mikrobiológiai vizsgálat, mert a betegség kialakulásáért mindig speciális baktériumok a felelősek, jóllehet szerepe van egyéb tényezőknek is, mint pl. a dohányzás, vagy az öröklődés, mely utóbbinál speciális genetikai teszteket végzünk.

Bakteriológiai vizsgálat menete

A fogínysorvadás, fogágybetegség mikrobiológiai vizsgálata itt a zuglói fogászati rendelőnkben a következőképpen történik:

  • a páciens vizsgálata, rtg. felvételek alapján a diagnózis felállításra kerül, vagy ha ez nem lehetséges, akkor annak megerősítésére mintavétel történik a beteg íny területeiről, hogy a gyulladásért, sorvadásért felelős baktériumokat ki lehessen mutatni
  • a minta mikrobiológiai laboratóriumba kerül, ahol kb. 7-10 nap alatt megszületik az eredmény, melyet a páciens megkap, ha szükséges gyógyszerelési útmutatóval együtt
  • amennyiben pozitív az eredmény, vagyis az ínytasakokban gyulladásért felelős baktériumflóra van jelen, külön leülünk megbeszélni a pácienssel a terápiás lehetőségeket, vagyis a mechanikai tisztítás, műtétek, valamint a  gyógyszeres terápia folyamatát, de felhívjuk a figyelmet a családtagok vizsgálatára is, mivel a betegség fertőző és a baktériumok jelen lehetnek a családtagokban is – elsősorban házastársak, partnerek vonatkozásában – így önmagában a páciens kezelése elégtelen lehet a fertőzött családtag kiszűrése és kezelése nélkül

A mikrobiológiai vizsgálat jelentősége nem csak abban áll, hogy a kórokozó pontos ismeretében meg lehessen tervezni a hatékony terápiát, hanem a kezelés során, illetve végén le lehessen mérni annak hatékonyságát is.

Fogágybetegségek kezelésének menete

Fogágybetegség, ínygyulladás, fogínysorvadás kezelése Zuglóban, rendelőnkben szakmailag előírt nagyon szoros protokoll szerint történik, melynek egyik fontos lépése a mikrobiológiai tenyésztés, de a napi praxis során azért nem kell és nem is lehetséges minden egyes esetben ezt elvégezni, hanem elsősorban nagyon makacs, kezelésre rosszul, vagy nem reagáló, vagy atípusos gyulladás esetén van rá szükség.

Például ha a beteg megfelelő és kielégítő szájhigiénéje ellenére sem látható gyógyulás, vagy fiatal életkorban kezdődő, terápiára alig reagáló formáról van szó, háttérbetegség áll fönn (leggyakrabban cukorbetegség), nagyobb implantációt tervezünk, vagy már meglevő implantátum mellett jön létre gyulladás, a baktériumok kimutatása fontos információt adhat a terápia megtervezésének vonatkozásában.

Nem csupán a fogíny betegségeinek diagnózisa és terápiája során fontos információ a baktériumok mikrobiológiai vizsgálata, hanem egyéb szájüregi bakteriális fertőzések esetén is végezzük fogászati rendelőnkben a baktérium tenyésztést, pl. szuvasodást okozó baktériumok meghatározására emelkedett szuvasodási rizikó esetén, vagy nyelv, szájnyálkahártya, fertőzött gyökércsatorna esetén is.

Szeretne többet megtudni a bakteriológiai vizsgálatról? Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713