.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Lézeres kezelés

lézeres kezelésLézer használata a fogászatban

A XX. század technikai fejlődése óhatatlanul magával hordozza új, modern diagnosztikai és terápiás módszerek kifejlesztését. Ez érvényes a lézerre is. A laikusok, páciensek körében egyre gyakrabban tapasztalom, hogy „túlmisztifikálják” a lézer helyét az orvostudományban. Valóban vannak olyan esetek ahol ez az új eljárás háttérbe szorítja a hagyományos orvosi eljárásokat, de sok esetben csak kiegészíti azokat. Röviden összefoglalva, a lézerek alkalmazásának fő ágai a fogászatban lézersebészet, lágy lézer-terápia.

Maga a lézer egy különleges fényforrás, a lézersugárzás pedig fénysugárzás és a fény különböző fizikai tulajdonságainak változtatása eredményezi azokat a különbségeket amik alapján a lézer különböző célokra használható. Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a lézer a fogászatban elsősorban fogfúrásra használatos. Valóban létezik ilyen lézerberendezés, de egyrészt igen magas ára, másrészt használatának speciális körülményei miatt a mindennapi gyakorlatban ma még ritka.

Sebészeti lézer – szájsebészet

A sebészeti lézerre jellemző a nagy teljesítmény, többnyire különböző optikai és operációs eszközökkel is kiegészítjük a berendezéseket, amivel operálunk. A szájsebészeti beavatkozások során lehetőség van vágásra, a káros szövetek elpárologtatására, vagy „megfőzésére”. Leggyakrabban különböző fej területi és szájüregi (nyelv, ajak) jóindulatú daganatok, daganatszerű elváltozások eltávolításában, fogpótlás készítését elősegítő műtétek során, vérzékeny betegeknél hasznos.

Teljesen más célt szolgálnak a kis teljesítményű lágy lézerek (soft lézerek), melyeket terápiás lézernek is hívhatunk. Ezek nem okoznak szabad szemmel látható elváltozást (pl. vágás) a szövetekben, hanem sebgyógyulást serkentő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és hámosító hatással rendelkeznek. Általános immunrendszer erősítő, sejtanyagcsere fokozó hatását is kimutatták. A fogászatban egyre szélesebb körben alkalmazzuk ezeket, nem a hagyományos fogászati kezelés helyett, hanem azok eredményének fokozására, kiegészítésként. Ilyenkor a beteg sokkal gyorsabban, szövődmény- és fájdalommentesebben, kevesebb mellékhatással gyógyul. Van olyan, amikor 1-2 kezelés már látványos eredményt hoz, máskor 5-10 alkalomból álló kezelés sorozatra van szükség.

Lézeres kezelés legfontosabb alkalmazási területei

 • különböző gyulladások, pl. fogínygyulladás kezelése lézerrel,
 • foghúzás utáni állapot,
 • a seb gyógyulásának elősegítése,
 • előtörő bölcsességfog körüli gyulladás kezelése,
 • műtétek gyógyulásának elősegítése,
 • szájnyálkahártya gyulladások,
 • herpesz,
 • afta,
 • kismamák terhességi ínygyulladása (természetesen nem fogkőlevétel helyett!),
 • állkapocsízületi problémák,
 • szájzár.

Nagyon hasznos továbbá implantáció, vagyis műgyökér beültetés után a seb gyógyulásának serkentésére, hámosításra, gyulladáscsökkentésre, egy szóval utókezelésre a szövődmények megelőzése érdekében. Érdemes fogkő-eltávolítás után is beiktatni egy fogászati lézerkezelést, melynek célja az íny gyorsabb gyógyulása.

Szájüregi akupunktúra

Külön területet képvisel az úgynevezett szájüregi akupunktúra, amikor a szájnyálkahártya különböző pontjait lézerrel kezeljük. Ez azon alapszik, hogy minden egyes fogcsoport és a vele kapcsolatban levő nyálkahártya pont oda-vissza kapcsolatban van a szervezet meghatározott területeivel, szerveivel. Minden ilyen ponthoz és foghoz tartozik egy-egy orrmelléküreg, mandula, ízület, csigolya, belső szerv, érzékszerv, sőt még érzelmi állapot is. Ezek betegségei (pl. ízületi fájdalmak, állandó orrmelléküreg gyulladások, allergiák, fejfájás, emésztőszervi betegségek) jól kezelhetők részben a gócos fog felderítésével, részben lézeres szájüregi akupunktúrával. Ez nem fájdalmas, ilyenkor mindenképpen kezelés sorozatra van szükség. Alapvető szabály, hogy csak kivizsgált beteget, a lézerterápiában jártas, szakképzett orvos, vagy dentalhigiénikus szakember, a lézerek alkalmazásához szükséges feltételek mellett kezeljen.

Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713