.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Barázdazárás

Zuglói fogászati rendelőnkben gyermekek tejfogainak és maradó fogainak ellátására is különös gondot fordítunk.

barázdazárásEnnek egyik alappillére, ami tulajdonképpen megelőzés, a maradófogak barázdazárása. A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi igen jó helyet képeznek a lepedék megtelepedése számára, ezek a területek, gyakorlatilag a tisztítás során nem hozzáférhetők, a barázdazárás során ezeket a területeket hermetikusan lezárjuk, így megelőzve a rágófelszínek szuvasodását.

A barázda alapja ugyanis közel esik a fog dentinszövetéhez, így a barázda alján megbúvó induló szuvasodás hamar dentinszuvasodáshoz vezet, aláaknázva a fog felszínét.

Mikor javasolt a barázdazárás?

A barázdazárás akkor a leghatékonyabb, ha frissen előtört maradó fogakon végezzük, így rendelőnkben igyekszünk figyelemmel kísérni a hozzánk forduló gyermekeket és felhívni a szülők figyelmét arra, hogy a maradó 6-osokat 6-7 éves korban, a maradó 7-eseket 13 éves kor körül, vagyis a teljes előtörést követő 1, maximum 2  éven belül célszerű barázdazárás módszerével ellátni. A barázdarendszer szuvasodása ugyanis a fog előtörését követő 2 éven belül alakul ki. A barázdazárás módszerével a gyereke fogainak közel 90%-os cariescsökkentése érhető el.

Rendelőnkben terhesgondozás is folyik fogászati szempontból, nem csak a már várandós, hanem a várandósságra készülő hölgyeket is szűrjük szájhigiénés szempontból és már nekik is felhívjuk a figyelmüket leendő gyermekük fogápolására.

A barázdazárás menete zuglói fogászatunkon

Lehetőleg maximális izolálás mellett, vagyis nyáltól, nedvességtől védve a fog felszínét először letisztítjuk, majd a megszárított zománcfelszínt kezeljük és felvisszük a barázdazáró anyagot, melyet lámpával polimerizálunk, végül a felszínt ha szükséges korrigáljuk és helyi fluoridkezelést végzünk. Felhívnám a figyelmet a gondos szájhigiénére, melyet zuglói rendelőnkben külön szájhigiénés oktatás keretében megtanítjuk! A barázdazárás épségét gyakran kell ellenőrizni és ha szükséges, ki kell cserélni.

 

Kinél javasolt a barázdazárás?

  • Olyan gyerekeknél, akiknél intenzív tejfogszuvasodás zajlott
  • A frissen előtört maradó fogon már szuvasodásra gyanús elváltozás látható (ilyenkor ún. kiterjesztett barázdazárás végzünk, vagyis hajszálvékony fúróval feltárjuk a barázdát)
  • A maradófogak rágófelszínének alakja miatt javallott, vagyis szuvasodás szempontjából kedvezőtlen alakú rágófelszínen.

 

A barázdazáró anyag fényre polimerizálódó fogszínű anyag, hasonló az ún. „fehér tömés” anyagához.

Szeretne többet megtudni a barázdazárásról? Kérjen időpontot! Hívjon most! +36-30-9525-713