.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

homeodent hírek

Fogágybetegség – új terápiás módszer

Kedves Páciensünk!

Amennyiben fogágybetegséget diagnosztizálunk, illetve bakteriológiai tenyésztés során pozitív leletet találunk, rendelőnkben lehetőség van egy új terápiás módszer alkalmazására, ami kifejezetten a szájban, illetve tasakban levő kóros baktériumflóra teljes eliminálását szolgálja igen hatékonyan és mellékhatásmentesen. Reményt keltőek azok a kutatási tapasztalatok, hogy esetleg az antibiotikum kezelés is kiváltható ilyenkor, természetesen egyedi elbírálás szerint. Tudjuk, hogy az antibiotikum kúra igencsak tönkreteszi a bélflórát, melynek felépítése akár több évet is igénybe vehet.

A szájflóra összetétele igen változatos, a különböző baktériumfajok száma közel ezerre tehető és ezek alakítják azt a dinamikus egyensúlyt, amit szájflóra néven ismerünk. Cél az, hogy a patogén baktériumokat teljes mértékben elimináljuk, a hasznos baktériumok szaporodását pedig támogassuk. Ez a tasakban egyébként nagyon nehéz, mert a külvilágtól relative elzártan, oxigénhiányos környezetben kiválóan tudnak a káros baktériumok szaporodni.

Az újonnan kifejlesztett terápiás protokoll során a káros baktériumokat szinte teljesen eliminálni tudjuk, azokat jótékony baktériumokkal helyettesítjük a szájüregben, a fogászati kezelés során + otthon használható szájüregi probiotikum készítménnyel. Ezek több milliárd jótékony baktériumot tartalmaznak, ezáltal elősegítik a normál bakteriális flóra egészségét.

A gélt fecskendőben a fogorvosi kezelés során helyezzük be a fertőzött tasakokba, melyre a tasak mechanikus kezelése és egy teljesen új, speciális eljárás, a FotoSan630 fényterápia után kerül sor. Az előzetes kezelések már elpusztítják a kórokozók jelentős hányadát, elősegítve a probiotikum hatékonyságát. A pasztillát pedig otthonában napi 1x elszopogatva szükséges használni, mellyel fenntartható az eredmény.

Természetesen a megtanított tökéletes szájhigiene feltétele a sikernek.

A kezelés menete:

1.lépés általában a bakteriológiai tenyésztés: új páciensnél mindenképp, már diagnosztizált páciensnél tünetmentes esetben is érdemes évente egyszer visszaellenőrizni, van-e a tasakban patogén baktériumflóra

  1. lépés: tasak mechanikus tisztítása kézi műszerekkel érzéstelenítésben (ún.zárt kürett)

3.lépés: szájhigiene megtanítása, illetve ismételt ellenőrzése

4.lépés: FotoSan fényterápia: létezik egy gél, ez egy festék,  melyet az emberi sejtek nem, de a baktériumok felveszik és speciális hullámhosszúságú fényterápia hatásásra roncsolódik a baktérium sejtfala, ezáltal szinte 100 %-os fertőtlenítés(csíramentesítés) érhető el a fertőzött tasakban.

5.lépés: Prolacsan professzionális gél használata a tasakban: a patogén baktériumflóra helyett betelepítjük a hasznos baktériumflórát.

6.lépés: Prolacsan (vagy valamilyen kezelőorvos által ajánlott) szájüregben ható probiotikum otthonihasználata naponta 1x az eredmény megtartása érdekében min. 3 hónapig

Szükség esetén a  terápiát kiegészítjük egyénre szabottan mikrotápanyag,ásványi anyag,vitamin,antioxidáns,gyulladáscsökkentő készítmények pótlásával.

A terápia kapcsán (ha antibiotikum adása is történt,akkor mindenképpen) javasolt valamelyik fázisban a pácienssel egyeztetve a bélflóra vizsgálata és a dysbiosis megoldása. (széklet mikrobiomvizsgálat génszekvenálással)

Hogyan működik a probiotikum?

  • A jó baktériumok kiszorítják a káros baktériumflórát
  • A jótékony baktériumok gátló anyagokat termelnek a káros baktériumflóra ellen. A Prolacsan gél és pasztilla Lactobacillus brevis és plantarum fajokat tartalmaznak. Ezek a probiotikumok olyan tökéletes tapadással bírnak a nyálkahártyán és a fog felszínén, hogy öblítéssel sem moshatók ki a tasakból (sajnos a patogén baktériumflóra is ilyen magas tapadási képességgel rendelkezik, ezért szükséges a Prolacsan kezelés előtt mechanikus tisztítással és fototerápiával elpusztítani ezt a baktériumflórát).
  • A jótékony baktériumok csökkentik a gyulladásos tüneteket a környező szövetekben, megváltoztatják a szájüreg pH értékét.

Milyen egyéb – nem fogágybetegség – tünetek esetében előnyös a szájüregi probiotikum használata?

  • dohányzás
  • cukorbetegség szájüregi tünetei
  • rossz lehellet
  • gyógyszerszedés melletti, sugárkezelés,kemoterápia melletti szájszárazság, nyálkahártya gyulladás
  • antibiotikum kezelés után
  • felső légúti fertőzések kapcsán

Természetesen a bakteriológiai tenyésztés jelenlegi szükségessége egyedi elbírálást igényel . Azonban a tenyésztés elvégzése kontroll céljából idővel mindenképpen célszerű.

Néhány tasak, vagy éppen 2 fogív esetén is igyekszünk megfelelő kedvezményes egyedi árképzést kialakítani, hogy ez a terápia minden páciensünk rendelkezésére állhasson.

Egy fog körüli tasak esetén:

Mikrobiológiai mintavétel és tenyésztés: 50 000 Ft

Tasakkezelés,zárt küret 38 ezer Ft/fog

Fotosan terápia: 20 000 Ft

Prolacsan gél tasakba: 20 000 Ft

Szájüregi probiotikum: 12 ezer Ft/doboz

Teljes körű terápia: 140 000 Ft helyett: 120 000 Ft

Több fog érintettsége esetén egyedi árajánlatot adunk.