.logo { float: left; padding-top: 20px; } .home .full_width_content{ padding-top: 0; }

Hagyományos fémkerámia

Koronának azt a fogpótlást hívjuk, ami beborítja a fog lecsiszolt-praparált felszínét és ragasztással rögzítjük a fogon. Koronát akkor készítünk, ha a fog már annyira destruált, hogy töméssel nem helyreállítható, gyökérkezelt a fog és nagy töméssel kellene ellátni, fennáll a törés veszélye (pl. fölső 4-es fogaknál szinte mindig ez a helyzet). Hídpótlást akkor készítünk, ha foghiányt kell pótolni.

Zuglói fogorvosi rendelőnkben koronát és hídpótlást hagyományos fémkerámia (ez a köznapi nyelven nevezett porcelánkorona) eljárással, valamint fémmentes eljárással készítünk, az utóbbi a cirkónium korona. Hídpótlás ugyanezekkel az eljárással készül, a különbség csupán az, hogy ott hiányzó fogakat is pótolunk, a pillér pedig a hiányt határoló maradék fog, melyre kerül ragasztással a horgonykorona.

A fémre égetett porcelánkorona (fémkerámia korona) mechanikai szempontból kiváló teherbírású, kopásálló, tartós, színtartó, esztétikailag is igen kiváló, elsősorban a rágófogak területén alkalmazzuk előszeretettel. A fém anyaga legtöbbször nikkel mentes fémötvözet, de lehet nemesfém, elsősorban akkor, ha valaki több féle fémre is allergiás, esetleg már van más nemesfémötvözet a szájban, vagy a frontfogak területén szeretnénk fémre égetett porcelán fogpótlást csinálni, hisz az aranyra égetett porcelán színe nagyon szép. Tudni kell azonban, hogy a nemesfémre égetett porcelán fogpótlás igen drága.

A fém és a porcelán között vegyi kapcsolat jön létre a fogtechnikai munkafázis során, ez teszi lehetővé a porcelánborítás tartós rögzítését. A porcelán igen rideg, kemény anyag, emiatt kopásállósága kiváló, azonban keményebb mint a természetes fogzománc, előfordulhat, hogy a szemközti fogakat (elsősorban erőteljes fogszorítás, fogcsikorgatás esetén) koptathatja és erőhatásokra könnyen törik, pattan.

A porcelán borítás előnye, hogy a lepedék sokkal kevésbé tapad meg a felszínén, ennek ellenére azok a betegeink, akiknél rendelőnkben korona, vagy hídpótlás készül, komplex szájhigiénés oktatásban részesülnek.

Zuglói fogászatunkon a hagyományos fémkerámia korona és hídpótlás elkészítésének menete:

  • A megfelelő fogak előkészítése, köznapi nyelven lecsiszolása.
  • Lenyomatvétel, vagyis a preparált fogcsonkok lemintázása, ez vagy ugyanabban az ülésben történik, mint a csiszolás, vagy néhány nappal később, amennyiben pl. az ínynek regenerálódásra van szüksége
  • Amennyiben szükséges ideiglenes koronát, hidat kap a páciens arra az időre, amíg a fogpótlás elkészül
  • A fogtechnikus elkészíti a korona, vagy híd fémvázát, melyet bepróbálunk a páciens fogaira, hogy pontos-e az illeszkedés, megfelelő-e a magasság. Kiválasztjuk a fogszínt, vagyis milyen legyen a leplező porcelán színe.
  • A fogtechnikus elkészíti a porcelán leplezést, ha szükséges akkor végső fénymáz égetése előtt még történik egy próba.
  • Az elkészült fogpótlás becementezése
  • A fogpótlás tisztításának megtanítása
  • Rendszeres ellenőrzés